02.09.2016 10:16

Císařovy nové šaty

Ta Andersenova pohádka mě zaujala už v dětství a porovnával jsem pak v průběhu času, které události reálného světa mohly odpovídat fascinaci lidí neexistujícími šaty pohádkového monarchy. Nebyl to hajlující Václavák po Heydrichiádě, ani masové petice za oběšení Milady Horákové, ani sebekritiky při prověrkách po sovětské okupaci. To všechno byly projevy pudu sebezáchovy.

Dočkal jsem se na stará kolena v Jílovém. Řada místních lidí říká "Dálnice D3 nám usnadní cestu do Prahy." Skutečnost, že tato dálnice do Prahy nevede, což si mohl každý ověřit stejně jako císařovu nahotu, zcela vytěsnili ze své mysli. Stejně jako lidé v pohádce si jako lajci netroufli zpochybnit dílo krejčovských odborníků, prodálničníci nepochybovali o erudici dopravních odborníků.

Jenže tato trasa není dítko dopravních odborníků, ale populistů od modré až po oranžovou a po zisku za nesmyslné tunely toužících podnikatelů. Odborníci naopak vědí, že dálnice cestu do Prahy v podstatě uzavře. Jelikož nemají tu moc přehlasovat populisty a lobisty, hledají skulinky, jak dopad zmírnit. ŘSD chce Vesteckou spojku od Budějovické protáhnout na dálnici D1, ministerstvo dopravy to nedovolí, dokud Běchovickou spojkou nebude odtud doprava odvedena na východní segment Pražského silničního okruhu. Ovšem v důsledku rozlití sídelní kaše kolem obcí na okraji Prahy to téměř není reálné.

Andersenovi stačilo, když chlapeček vykřikl "Císař je nahý!" Od té doby  jsme se zbavili cenzury a každý říká co chce, ale nikdo neposlouchá. Naděje spočívá v možnosti získat hlas ve středočeském krajském zastupitelstvu. Na druhém místě krajské koaliční kandidátky Lidovců, Zelených a Evropských demokratů je Radek Klempera, muž, který má naši plnou důvěru. Nejen ohledně stanoviska k této variantě dálnice D3, ale ve všech problémech krajiny na jih od Prahy

Otakar Šmíd.