02.09.2014 23:26

2. MgA. Tomáš Svoboda, 32 let, učitel hudby, člen SZ

Neměli bychom si nechat ničit horizont neuváženou a nevhodnou výstavbou."

Tomáš Svoboda - hudební učitel, absolvent Akademie múzických umění HAMU (hudební teorie, skladba), člen zastupetelstva v letech 2007-2010

Ubráníme hradby města

Nepodporujme developerskou zástavbu v Jílovém a v okolí, ale individuální domky místních občanů. Takový rozvoj města je přirozenější, nejde pak o nalinkované obdélníky nevhodných staveb na papíře – jak množství domů vyrůstají. Z neuváženosti vznikají problémy (jako třeba velikosti školek, škol, dětských hřišť atd.). Skladové haly už vůbec ne!!!

Po sametové revoluci nám radili z okolních zemí, abychom nebyli hned hurá do nekoordinovaného zastavování volných ploch. Proto si třeba v Rakousku zavedli, aby se vesnice rozšiřovaly o jeden domek ročně. Zachovají si tak svůj kolorit a vyvarují se tak náhlých změn. Všichni víme, jak to dopadlo s Jesenicí. Stala se největší vesnicí v republice s počtem občanů až kolem 10 000, z nichž výrazná část má stálé bydliště v Praze. Jílové by se toho mělo co nejrychleji vyvarovat.

Neměli bychom si nechat ničit horizont. Zvláště u nás je to jako pěst na oko, protože nejsme na rovině ale obklopeni zvlněnou krajinou. Kolem našeho městečka máme zatím záviděníhodné pruhy zeleně. Drastickou zástavbou je ztratíme. Dokud takto zůstanou, může je využít většina Jílováků (procházkou či venčení pejsků).

Pokud si město i vesnice zachová své zelené „hradby“, zachová si svou tvář. Tvář, kterou se můžeme chlubit. „Město se strženými hradbami je muž, který se neovládá.“ (Bible)
Přeji si, aby na to vedení města myslelo.

Tomáš Svoboda