25.03.2015 10:38

Pohled z nákupního košíku

Sobotní nákup má v každé rodině jiný průběh, někdo nakupuje během cesty na výlet, jiný zas v rámci procházky po městě. Každý má o ideálním obchodě jiné představy, většinou jsme nuceni dělat různé kompromisy mezi cenou, kvalitou i původem zboží. Právě proto, že nakupování potravin je pro každého nutností, považujeme otázku vybudování obchodního domu Billa na Radlíku za otázku, která by měla zaznít veřejně. Je sice pravda, že s obchodním domem na Radlíku se počítá již delší dobu, ale původně měla stavba stát u městského okruhu. Na žádost řetězce byla na konci loňského roku zahájena jednání o nové lokalitě na bývalé skládce ve staré cihelně, přes silnici za dnešní LPG stanicí.

Nový obchodní dům vzbuzuje při první zmínce nadšení z většího sortimentu, lepší dostupnosti kapacitního obchodního domu apod. Věc má ale více stránek, na které bychom rádi poukázali.

Jistě je bez debat, že Radlík vzhledem k rozvoji residenční zástavby potřebuje možnost nákupu potravin v docházkové vzdálenosti, otázkou zůstává forma. Zastáváme názor, že je dlouhodobě výhodnější podporovat výstavbu menších obchodů, nejlépe s co největším podílem místního sortimentu. Dostupnost velkých obchodních domů je z Jílového při cestě autem nebo hromadnou dopravou dostatečná, jen v okruhu 10 km je pět obchodů: Lídl (Jesenice, Týnec), Albert (Jesenice), Tesco (Želivec), Billa (Kamenice). Tuto nasycenost českého trhu potvrzují údaje o hustotě obchodních center, která je srovnatelná s Německem (výzkum Cushman&Wakefield).

Kromě výše uvedené nadbytečnosti velkokapacitního obchodního domu, negativního estetického efektu při vjezdu do města by měla výstavba obchodního domu Billa vliv také na tržby maloprodejců na náměstí. Tvrzení, že konkurence je zdravá a obchodu prospívá, je sice obecně platné, ale velký řetězec si může dovolit nasadit dodavatelům nižší ceny než maloprodejci. Výrazný by zřejmě byl také pokles tržeb z projíždějících zákazníků v letním období, který by mohl být likvidační.

Proto upřednostňujeme využití plochy bývalé skládky pro účely menšího odstavného parkoviště P+R využitelného pro odstavení vozu při cestě do Prahy, zároveň s výhodnou úsporou jedné tarifní zóny oproti cestě z Jílového. V návaznosti na parkoviště a novou zástavbu v lokalitě „Cihelna“ podporujeme vznik menší prodejny smíšeného zboží. Za hlavní nedostatek dosavadního průběhu považujeme nedostatečné a opožděné jednání s veřejností ohledně celého projektu výstavby obchodního domu Billa v nové lokalitě. Myslíme si, že tyto problémy města, bez ohledu na různé názory, by se měly řešit veřejně a v předstihu před jednáním zastupitelstva.

za SZ Jan Stachura