27.08.2014 00:30

Potřetí jsme šli „Pouť krajinou, která možná nebude“

2/2008 Proti živelné pohromě nebo válce mají megalomanské projekty tu výhodu, že lidé mohou předem projít krajinu a současný stav porovnat s tím, co se chystá. To je cílem uvedené Pouti krajinou, jejíž třetí ročník proběhl 31. května letošního roku.

Termín jsme posunuli ze 7. června, kvůli jiné akci a bohužel jsme se strefili do Jílovského zpívání, mezi jehož aktéry máme řadu členů a příznivců. I tak se nás sešlo ke čtyřicítce. Cestou kolem kaple svaté Anny, přes rozhlednu na Pepři a vyhlídku U obrázku, jsme za jasného počasí  s dalekým dohledem pozorovali dosud zachovalou zvlněnou krajinu Dolního Posázaví a na místě posuzovali rizika jejího poškození. Kromě plánované dálnice D3, jsou to doprovodné stavby, jako logistická centra a velkokapacitní sklady, ale i tak zvaná sídlištní kaše, která se od Prahy rozlila až k Zahořanskému údolí a hrozí pokračovat směrem na jih. Z bohaté škály názorů vyplynulo, že budoucnost mají sídla, která kromě bydlení poskytují i práci, zábavu, nákup a kulturu.

Pouť jsme zakončili v Lázních u kaple svatého Václava, v níž je instalován panel se vzpomínkou na letos zesnulého ekologa Ing. Ivana Dejmala, který se zúčastnil prvního ročníku jílovské Pouti krajinou. K radosti účastníků, hlavně dětí, pouť uzavřelo opékání uzenin a posezení u ohně.