05.01.2017 00:13

Přednáška: Cesta k přátelskému městu 21. století.

6. prosince 2016 uspořádal spolek na ochranu přírody dolního Posázaví Krajina 2000 v Regionálním muzeu v Jílovém u Prahy přednášku Ing. arch. Petra Štěpánka Ph. D. na uvedené téma. Autor přednášku doprovodil promítáním mnoha příkladů, zdařilých i odstrašujících staveb a sídel. Na Jílovém hodnotí historické centrum a krajinu, do níž je město posazeno.

Praha má stejné, ba lepší předpoklady než Vídeň, být přátelským městem k obyvatelům, přesto je v hodnocení o 20 příček níže. Příčinou je neujasněný hodnotový systém. Pozitivním příkladem kultivace panelových domů jsou Drážďany. Ekonomicky významné jsou stromy v ulicích. Ze dvou jinak rovnocenných ulic na Vinohradech jsou v té, v níž je vzrostlé stromořadí, byty o milion korun dražší. Alternativou jsou zelené fasády z popínavých rostlin. Nová výstavba musí organicky navazovat na původní město. Důležitý je zajímavý parter pěších tras, obchodní i nekomerční. I sociální bydlení vyžaduje kvalitní architekturu a zeleň. Na problematických místech mají městotvornou funkci i nečekané aktivity, například Mc Donald pod magistrálou na Poříčí nebo Billa na autobusovém nádraží v Litomyšli.

Nesmírně podnětná přednáška pokračovala diskusí o problémech s městotvorností nové výstavby v Jílovém, do velmi pozdních hodin. Lze litovat, že se přednášky nezúčastnilo více zastupitelů města.

Otakar Šmíd.