27.08.2014 16:39

Stíny léta 2011

Za jasného dne s dalekou viditelností, na něž bylo toto léto bohaté, jsem vyšel na Skalku, s nadějí, že uvidím Říp a snad i další hory na severu Čech. Viděl jsem dílo zkázy: ze sloupku zmizel informační panel i plechová schránka s vrcholovou knihou. Hledal jsem pod skalním srázem, ale bezvýsledně. Proč se vandal namáhal odnášet věci, které jsou mu k ničemu? Vrcholová kniha poskytovala turistům možnost podělit se o zážitek z krásné panoramatickévyhlídky. Většina zápisů projevovala nevoli nad tím, že právě tudy má vést dálnice D3. Od velmi kultivovaného zápisu výpravy Sokolů-seniorů z Prahy, přes rodiny z různých koutů Čech, až k omladině s bezprostředností sobě vlastní.

Z úvah o možných pohnutkách tohoto vandalizmu mě vytrhl mobil: Na vyhlídce u dvou křížů nad Včelním Hrádkem někdo nárazem vozidla poškodil lavičku se stolkem, informační tabuli a vysazenou lípu. A toho dne další telefon: U kapličky sv. Anny již potřetí letos poničený informační panel. Úvahy se přenesly od příčin a motivů k prevenci: Rezignovat na kultivaci životního prostředí? Ne. Dělat informační panely a lavičky trottelfest? V mezích možností. Ukazovat vandalům ubohost jejich jednání s nabídkou pozitivní seberealizace? To je široké (a nevděčné) pole působnosti všech, kteří mají se sportem a mládeží co do činění.

Rozdělili jsme si v Okrašlovacím spolku úkoly a pustili se do obnovy zničeného. Něco snad i přibude. Projděte si okružní trasu Jílovské vyhlídky a nebude-li na Skalce vrcholová kniha, napište mi své dojmy na adresu  smidotakar@seznam.cz . S přáním hezkého výletu v pozdním létě

O.Šmíd