27.08.2014 16:52

Zemský patron se vrátil do své kaple v Lázních

Když se před léty Okrašlovací spolek propracoval kopřivami, bezinkami a stavební ssutí ke vchodu Svatováclavské kaple, nalezl jej zatlučený prkny. Postupně byly vchod i okna opatřeny kovanými mřížemi a v kapli se občas konaly komorní kulturní akce. Letos v létě se jedné takové akce, jako překladatelka, zúčastnila malířka Inka Delevová. Na novogotickém oltáři ji zaujal prázdný rám, zakončený lomeným obloukem. Rozhovor na toto téma vyústil v dohodu, že paní Delevová, za úhradu režijních nákladů, pro Okrašlovací spolek obraz namaluje. Zadání bylo dosti obecné, kníže Václav jako zemský patron v intencích Myslbekova pomníku.

Obraz byl hotov k Václavově svátku 28. září. Jelikož jsem v té době byl hospitalizován, navrhl Jirka Macák posunout vernisáž na výročí vzniku Masarykovy republiky 28. října, s tím že Václav i Masaryk jsou Čechům vzorem svým důrazem na zodpovědnost, čestnost, odvahu a starost o obecný prospěch. Vernisáž obrazu proto Jirka též doplnil výstavkou dětských prací o TGM.
Navzdory minimální propagaci se v kapli sešlo kolem 50 účastníků vernisáže. Obraz-olej na dřevě, na všechny udělal silný dojem. Čelní  pohled knížete v dobové zbroji na nakročeném bělouši dává oltáři s patinou času nový význam, jako by šlo o nedělitelný celek. Zpěvem středověké duchovní písně a Svatováclavského chorálu setkání obohatil Tomáš Svoboda. Význam zemského patrona pro dnešek přiblížila stať nedávno zesnulého historika Dušana Třeštíka „Mír svatého Václava“. Na závěr paní malířka pohovořila o motivech a symbolice obrazu a přečetla věcně související ukázky ze své literární tvorby.
Instalace obrazu v kapli vyvolala otázku ochrany proti povětrnosti, buď opatřením žaluziových okenic nebo oken. Před asi 20 lety zde ještě bylo obojí. Cihlová podlaha kaple se drolí a vyžaduje zpevnění, při zachování prodyšnosti. Práce je tedy stále dost. Oltářní obraz si můžete prohlédnout přes vchodovou mříž kdykoli, podzimní šikmé slunce ho dokonce odpoledne na čas ozáří.

Otakar Šmíd